Terug naar overzicht

De Stadsbrug: ‘Wij denken niet in kan niet of bestaat niet’

Ondernemers Merwede

woensdag 24 juli 2013

De Stadsbrug is een uniek bedrijfsverzamelgebouw aan de Koningin Wilhelminalaan 6 in Merwede. Vanuit deze locatie kunnen mensen werken in de bestaande projecten en worden mensen ondersteund die een nieuw project, bedrijf of voorziening willen starten. Het gaat daarbij om mensen die ten gevolge van hun problematiek, zoals verslaving en dak- of thuisloosheid, vaak moeilijk toegang heeft tot reguliere voorzieningen. Maatschappelijke participatie is voor hen een eerste stap in het re-integratieproces. Projectleider Annemieke Dijk aan het woord!

Verbindende functie
Nadat de gemeente Utrecht een tekort aan perspectiefvolle arbeidsprojecten signaleerde voor kwetsbare groepen in de stad is in 2009 de Stadsbrug van start gegaan in een voormalige gebruikersruimte in de binnenstad. De naam is bedacht door de deelnemers. Het symboliseert de verbindende functie die de Stadsbrug heeft tussen haar doelgroep en de inwoners van Utrecht. Al in september datzelfde jaar ging het eerste project van start, ‘Utrecht Underground’, stadswandelingen met voormalig daklozen. Dat project bleek een grote hit en genereerde veel media aandacht.  Na een succesvolle start verhuisde de Stadsbrug in augustus 2012 naar een leegstaand bedrijfsgebouw op het voormalige OPG-terrein in Merwede.

Meerwaarde
In samenwerking met uiteenlopende organisaties en instellingen, ondernemers en gemeentelijke diensten wordt steeds gezocht naar formules en ideeën die uitdagen en inspireren. De Stadsbrug  wordt gefinancierd door de gemeente Utrecht, maar richt haar projecten zo in dat er sprake is van een verdienmodel. Onder de vlag van de Stadsbrug is inmiddels een behoorlijk aantal initiatieven opgestart. Zo is er Bureau Dagloon, het uitzendbureau van de Stadsbrug, waar mensen met een maatschappelijke beperking werken. Ook Food for Good, de moestuin in Park Transwijk waar groente en fruit wordt verbouwd voor onder andere de Voedselbank en Resto van Harte, kwam tot stand met hulp van de Stadsbrug. Binnen dit driejarige project werken mensen uit de OGGZ-doelgroep en wijkbewoners uit Kanaleneiland en Utrecht Zuidwest samen.

Leerwerkprojecten
Wij begeleiden, organiseren en verbinden. We denken niet in termen van ‘kan niet’ of ‘bestaat niet. Mooi voorbeeld is de Fietsenmakerij, een leerwerkbedrijf van Altrecht Talent waar cliënten ervaring kunnen opdoen met de reparatie en verkoop van fietsen, maar ook met bevoorrading, magazijnwerk, boekhouding en kantinewerkzaamheden. Wie dat wil kan zijn fiets brengen voor reparatie. Wij geven gratis een leenfiets en verkopen zowel tweede hands als nieuwe fietsen. Ook nemen wij graag afgeschreven fietsen aan om die weer een nieuwe kans te geven. In samenwerking met de Utrechtse pakketservice ‘De Speedservice’, ook een initiatief van de Stadsbrug, hebben we zelfs een haal en breng service.

Groeiende bekendheid
Vanuit de doelgroep werkt ‘mond tot mond’ reclame erg goed. Via Bureau Dagloon (het uitzendbureau van de Stadsbrug) kunnen de meeste mensen vanaf dag 1 aan het werk. Ook worden op de Stadsbrug website regelmatig vacatures aangeboden. Dat zijn naast ‘Utrecht Underground’, ‘Food for Good’, ‘de Fietsenmakerij’ en ‘De Speedservice’ bijvoorbeeld ook nog ‘De Stadskapper’, ‘Klussenbus’ en ‘Socialijs’. Veel van die initiatieven genieten inmiddels  bekendheid in de stad. Zo werd ‘Food for Good’ dit jaar verkozen tot Icoonproject voor de provincie Utrecht voor deelname aan groendichterbij.nl, waarin wordt gezocht naar de meest sociale en groene buurtprojecten van Nederland. En eerder al werd de Stadsbrug als organisatie uitgeroepen als winnaar van de NIMA Zorgprijs 2011. Een resultaat om trots op te zijn. Fijn dat we daarmee sociaal ondernemen in Utrecht en ook een beetje in Merwede op de kaart hebben gezet!’

De Stadsbrug | Koningin Wilhelminalaan 6 | 3527LD Utrecht | annemieke.stadsbrug@gmail.com | T 030 – 2961380