Terug naar overzicht

Frisse wind bij De Alchemist

Ondernemers Merwede

vrijdag 25 september 2015

Het is al weer bijna 2 jaar terug dat we hier aandacht gaven aan De Alchemist, de locatie voor kantoorverhuur, flexwerken en meer aan de Koningin Wilhelminalaan 8 in Merwede. Inmiddels zijn ook daar flinke stappen gezet en moet een nieuwe koers zorgen voor (nog) meer onderlinge samenhang en interactie tussen huurders. Dat gebeurt onder aanvoering van Sasja van Deenen, sinds januari 2014 operationeel manager bij De Alchemist. Ze omschrijft haar werk gekscherend wel eens als ‘lijm’, waarmee ze doelt op het dagelijks stimuleren van de onderlinge verbondenheid.  

Succesvolle herbestemming
Het OPG-terrein draagt de naam van de oude huurder, medicijndistributant de Onderlinge Pharmaceutische Groothandel (sinds 2001 als Mediq gevestigd langs de A2 in Leidsche Rijn). In 2004 strategisch aangekocht door de gemeente Utrecht wordt het terrein momenteel beheerd en in delen verhuurd aan verschillende organisaties. In de voormalige opslaghallen vindt je nu de sportieve hotspot KW4. De naastgelegen gebouwen zijn deels in gebruik bij De Stadsbrug en deels door Vechtclub XL getransformeerd tot creatieve broedplaats. Het voormalige OPG-hoofdkantoor is in gebruik door De Alchemist als ruimte voor kantoorverhuur en flexwerkplek. In ieder geval tot 2020 blijft het terrein op deze manier bestemd.  Het idee voor De Alchemist als bedrijfsverzamelgebouw voor sociaal ondernemers kwam van Rob Nillezen, Maurits Koster en Heinz Schiller. Van voorheen 2 etages groeide de formule al snel naar ook de bovenste etage. Naast kantoorruimte zijn er veel ruimtes die gebruikt worden voor vergaderingen, trainingen, workshops en conferenties. 

Van start
Aan de buitenkant oogt De Alchemist weliswaar enigszins gedateerd, maar eenmaal binnen blijkt het voormalige kantoorpand flink gemoderniseerd. Vooral de centraal gelegen ‘workspace’ springt daarbij in het oog, een ruim opgezette, dynamische ruimte met volop mogelijkheden voor sociale interactie. Bovendien hebben gebruikers toegang tot de services en faciliteiten van De Alchemist. Daarnaast zijn er een aantal meeting rooms en is er een conferentieruimte die plaats biedt aan 150 mensen. Onder de huidige huurders van de kantoorruimtes vindt je veel bekende namen, zoals SodaProducties, Phaos, Taal doet meer, Het Lab Utrecht, HISA en Autisme Kennis Centrum. Ook is De Alchemist het ‘clubhuis’ van De Goudmakers, een gedreven groep professionals die hun krachten hebben gebundeld om maatschappelijke vraagstukken slim aan te pakken en op te lossen. Met inmiddels ruim 40 verhuurde kantoorruimtes en uitbreidingen op komst is er nog steeds plek voor ondernemers. Operationeel manager Sasja van Deenen praat ons graag bij over de nieuwe gang van zaken bij De Alchemist. 

Communitybuilding
‘Waar Nillezen, Koster en Schiller destijds het concept voor De Alchemist hebben neergezet is Van Deenen sinds januari 2014 bezig de formule verder uit te bouwen. Hoe? ‘Dat ging en gaat niet vanzelf’, licht Van Deenen toe. ‘Zo bleek flink wat kantoorruimte nog niet verhuurd en was er best nog het nodige te verbeteren aan de bedrijfsvoering. Dat op zich bleken al pittige klussen, maar inmiddels zitten we vol en loopt een aantal zaken beduidend beter dan voorheen. Bij het aantrekken van huurders is vanzelfsprekend gezocht naar passende partijen binnen onze formule. Wij huisvesten veel sociaal ondernemers en focussen ook sterk op interactie tussen onze huurders. Het is natuurlijk fantastisch als bedrijven binnen De Alchemist elkaar weten te vinden voor eventuele samenwerking, aanvulling of ondersteuning. Daar proberen wij een stimulerende rol in te spelen. In huis vinden dan ook regelmatig inloopspreekuren en workshops plaats en er is een maandborrel. Maar ook de gezamenlijke lunch kan zomaar bijdragen aan kennismaking, uitwisseling en mogelijk meer.’ 

Lijm
Van Deenen omschrijft haar werk gekscherend wel eens als ‘lijm’, waarmee ze doelt op het dagelijks stimuleren van de onderlinge verbondenheid onder huurders van De Alchemist. ‘Vanzelfsprekend is dat goed voor onze formule, maar ook de bedrijven die hier zitten hebben natuurlijk baat bij uitwisseling en samenwerking’, stelt Van Deenen. ‘Daarnaast vind ik mijn rol hier heel fijn omdat het goed past bij wie ik ben. De contacten ervaar ik als bijzonder prettig en ik kan er mijn enthousiasme en creativiteit goed in gebruiken. Ik hou van overzicht, los graag problemen op, denk vooruit en kom gevraagd en ongevraagd ook met ideeën.’ Haar creatieve inslag komt daarbij zeker goed van pas. Van Deenen studeerde art,education & photography aan de HKU, werkte in de horeca en in de marketing en was als coördinator activiteiten verbonden aan Centrum Cabane. Daarnaast heeft zij, hoewel op een iets lager pitje momenteel, ook haar eigen bureau Tijgertigra voor artwork & design. Tekenend voor Van Deenen is wellicht dat zij haar functie bij De Alchemist op LinkedIn niet omschrijft als operationeel manager, maar als conceptontwikkelaar.

Wensenlijstje
Met alle ruimtes verhuurd, een wachtlijst met gegadigden en een steeds hechtere community lijkt de formule welhaast af. Is dat ook het idee dat Van Deenen heeft of zijn er nog wensen? ‘Zeer zeker zijn er nog wensen! Allereerst met betrekking tot het continueren van de formule, liefst op dezelfde locatie. Hoewel ons toekomstperspectief hier nog niet zeker is menen wij inmiddels wel een belangrijke rol te vervullen bij de huisvesting van sociaal ondernemers uit de stad en regio. Daarnaast beraden wij ons op het uitbouwen van de formule, bijvoorbeeld met een tweede locatie in de nabije omgeving. Maar ook binnen de formule zelf zie ik nog verbetermogelijkheden. Een marktplaats voor de uitwisseling van uren lijkt me geweldig, waarbij ondernemers elkaar helpen door uren in elkaars bedrijf te investeren zonder deze te factureren. Of een prominentere rol bij het bieden werkervaringsplekken en leertrajecten voor mensen zonder baan. Kortom, ik heb niet het gevoel dat De Alchemist af is en hoop ook zeker dat we hier in deze vorm nog lang door kunnen gaan!’

De Alchemist | Koningin Wilhelminalaan 8 | 3527LD Utrecht | info@de-alchemist.net| T 030 – 8200546