Terug naar overzicht

Kunstenares Kex uit Vechtclub XL

Ondernemers Merwede

vrijdag 25 september 2015

Hoe zien de mensen in Merwede hun omgeving? En hoe zien zij het gebied het liefst ontwikkelen voor hun werk en vrijetijdsbesteding? Ik onderzoek het in het kader van de gebiedsvisie die Meer Merwede maakt en spreek hiervoor verschillende mensen die in Merwede wonen, werken en/of sporten. 

Uitgelicht: Rixt Kemer, 37 jaar
Woont in: Schildersbuurt (met gezin)

Over
Kex is een atelier voor het ontwerpen en produceren van decors, rekwisieten en illustraties. Kex maakt van alles, van kijkdozen tot theaterdecors. Rixt doet zelf vooral het 3D werk. Haar collega Mariët Mocking is een 2D ontwerpster. De samenwerking tussen 2D en 3D werkt goed. Wanneer Kex een opdracht krijgt begint Rixt iets te bouwen en gaat Mariët tekenen. Zo maakten zij kleine decors voor WK- en verkiezingsuitzendingen van de NOS en speciaal voor het aftreden van de koningin maakte zij een nieuwe NOS desk. Kex werkt vooral in opdracht, maar ze kunnen het niet weerstaan om ook eigen werk te maken. Op dit moment werken zij aan een eigen kinderboek.

In de toekomst werkt Kex waarschijnlijk meer voor communicatiebureau’s aan Guerrilla acties in de stad. Zoals de barbiedozen die zei maakte ter promotie van Roze maandag. ‘Guerrilla marketing is nu een trend die doorzet.’ Aldus Rixt.

Atelier in Vechtclub XL
‘Eerst zaten we een hele tijd in een ruimte van stichting Sophia. Daar ging het niet zo goed meer. We hadden met iedereen die daar zat al eens samengewerkt, maar we waren eigenlijk te verschillend in de manier van werken en de energie was er een beetje uit. Samenwerken met andere makers hebben we wel nodig: onze opdrachten moeten we altijd snel af hebben en vooral voor grote objecten en series moeten we hulp inschakelen.

Via twitter hoorde ik over de crowdfunding voor Vechtclub XL. De nieuwe mensen en het nieuwe (hergebruikte) pand dat nog niet af was, trokken me aan. Hier is iedereen nieuw en enthousiast, het is geen belegen stichting. We zitten hier nu één jaar en hebben al samengewerkt met een kindertheatergroep uit de Alchemist, waarvoor we een decor gemaakt hebben en onze buurman David Menting van Nut en Bold, hij heeft een lasercutter en heeft ons geholpen met de elektronische aspecten bij interactieve spellen voor het museum Beeld en Geluid in Hilversum. Verder laten we wel eens grote platen zagen door Ja Schouten, bij Ja iNdus hier tegenover. Hij heeft ons ook geholpen met de NOS desk.

Het is beter om fysiek bij mensen in de buurt te zitten. Dan kun je direct kennis delen met iemand die naast je zit. Ik vind het sneller dan online vragen stellen. Bovendien is het wel zo handig, wanneer je bijvoorbeeld gebruik wilt maken van een A2 printer, dat deze printer in de buurt is. Dit gebruik maken van elkaars printers, lasercutters, zaagmachines en dergelijke, dat werkt hier in Vechtclub XL en in de buurt heel goed. Wel jammer dat het grootste deel van de mensen hier achter de computer werkt. Liefst zou ik nog meer ambachtelijke mensen zien.’

Stel Kex zit in 2020 nog in Vechtclub XL, wat is er dan veranderd?
‘In de Vechtclub zijn dan meer makers en is het nog steeds bruisend. In de omgeving zijn meer winkeltjes: een stoffenzaak of iets dergelijks dichtbij is heel handig. Van de praxis maken we nu al veel gebruik. Verder een computerzaak, een printshop, of een staalhandel. Voorzieningen zijn sowieso handig. Ook de groene omgeving is nog steeds dichtbij in 2020. Ik wandel regelmatig met mijn hond door Park Transwijk na mijn werkdag.

Het industriële gevoel dat hier heerst vind ik fijn. Dat laat zien dat je nog mogelijkheden en vrijheid hebt. Voor mij is een ruige omgeving beter dan een hofje waar kinderen spelen. Horeca zou wel een goede toevoeging zijn: een groot terras waar een gemixt publiek is. Dan weet je ook wat er nog meer is. Een laagdrempelige plek, gerund door een ondernemer. Geen horecaconcept.

Gezinswoningen kunnen hier beter niet, terwijl studentenwoningen wel weer leuk zouden zijn. En HKU studenten! Zolang de bedrijvigheid er maar ook blijft, want het mixen van bedrijvigheid en wonen is toch veel leuker!’