Terug naar overzicht

Nieuwe ontwikkelingen in de Merwedekanaalzone #2

Ontwikkelingen Business Eiland

woensdag 24 december 2014

Ook over de stedelijke ontwikkelingen rondom Merwede houden wij je graag op de hoogte. Voornamelijk om je daarmee een compleet beeld te geven van de plannen rond de transformatie van de Merwedekanaalzone, waar ook Meer Merwede zich graag voor inzet. In dit eerste artikel van 2015 zoomen wij in op de plannen voor de bouw van 252 startersappartementen in de Merwedekanaalzone Zuid. Met de aankoop van het voormalige kantoorgebouw aan de Vliegend Hertlaan 1-11 ontwikkelt City Pads momenteel plannen voor de realisatie van dit wooncomplex.  

Actuele plannen
Aan de Vliegend Hertlaan, net over de Beneluxlaan en langs het Merwedekanaal wordt een  voormalige kantoorgebouw van de gemeente Utrecht aan de Vliegend Hertlaan getransformeerd tot wooncomplex. De particuliere vastgoedinvesteerder City Pads kocht het kantoorgebouw september 2014 aan, het omvat 10.000 m2 bruto verhuurbare oppervlakte kantoorruimte plus parkeerplaatsen. Binnen de bestaande contour van het markante gebouw worden 252 zelfstandige appartementen en studio’s gerealiseerd voor de doelgroep hoogopgeleide starters. De kenmerkende gevel blijft behouden. Iedere woning krijgt een eigen voordeur, een eigen keuken en zelfstandige sanitaire voorzieningen. Op het dak wordt een gemeenschappelijk dakterras aangelegd. De gemeenschappelijke voorzieningen betreffen verder een Miele Laundrette (wasserette), een sauna en een Young Professionals Meeting Point (project- en vergaderruimte voor bewoners).

City Pads
City Pads richt zich uitsluitend op transformaties van kantoorgebouwen naar hoogwaardige zelfstandige woonstudio’s, de zogenaamde City Pads. Op diverse locaties in Nederland kocht het bedrijf momenteel inmiddels kantoorgebouwen aan, zoals recent De Admiraliteit in Rotterdam en kantoren in Eindhoven en Amsterdam. Het eigendom van de City Pads wordt ondergebracht bij particuliere beleggers, institutionele beleggers of beleggingsfondsen. De woonstudio’s worden verhuurd via een professionele verhuurbemiddelaar. De doelgroep verschilt per project, maar laat zich over het algemeen het best omschrijven als Young Professionals. City Pads is ontstaan uit jarenlange ervaring op het gebied van nieuwbouw, (studenten)huisvesting en transformaties van bestaande gebouwen. Door mee te denken met verkopers, kopers, huurders, gemeente en aannemers worden voor alle partijen de beste resultaten bereikt.

Stukje Utrechtse historie
Het voormalig kantoorgebouw aan de Vliegend Hertlaan 1-11 vertegenwoordigd een stukje Utrechtse historie. Het werd begin jaren 80 gebouwd als huisvesting voor het Regionaal Ziekenfonds Midden-Nederland, dat in 1983 fuseerde met het Utrechtse ziekenfonds Ziekenzorg. Het RZMN fuseerde tien jaar later weer met het ziekenfonds Amersfoort en omstreken, wat later ANOVA ging heten en weer later opging in Agis. Nadat het gebouw kwam leeg te staan nam onder andere de afdeling Concerninkoop van de gemeente Utrecht er haar intrek. Dit bureau zorgt voor advies, begeleiding en uitvoering van aanbestedingsprojecten, gemeente brede en dienst specifieke contracten en voorlichting over wet- en regelgeving rond aanbesteden. Sinds oktober 2014 zijn de afdelingen echter gevestigd in het nieuwe Stadskantoor bij Station Utrecht en stond het gebouw te koop. Veel informatie over het pand, de bouw, de historie, de gebruikers en bijvoorbeeld het interieur viel voor ons helaas niet zo één, twee, drie te achterhalen.

Informatie voor omwonenden
Ook over de transformatieplannen van City Pads is vooralsnog niet veel meer bekend dan wat de organisatie daar zelf op haar website over meldt. Wellicht is het feit dat een eerder renovatieproject van City Pads in Amsterdam/Buitenveldert werd genomineerd voor de VKG Architectuurprijs 2014/2015 hoopgevend. Een dergelijke transformatie van een leegstaand gebouw betekent vanzelfsprekend altijd een verandering in de omgeving. City Pads geeft dan ook te kennen in een vroegtijdig stadium in overleg te treden met omwonenden en deze op korte termijn uit te nodigen voor een informatiebijeenkomst. Ook Meer Merwede hoopt te worden uitgenodigd en zal nadere informatie, indien beschikbaar, zeker delen. De plannen laten namelijk zien dat er ook verderop in de Merwedekanaalzone ontwikkelingen plaatsvinden die het monofunctionele karakter van de zone langzaam aan doen veranderen in een meer gemixte omgeving.