Terug naar overzicht

Ontwikkelingen in Merwede, een inventarisatie

Ontwikkelingen Merwede

vrijdag 11 april 2014

Merwede is een gebied in transformatie. Het wordt een gemixte leefomgeving met ruimte voor stadse sporten, creatieve industrie en verschillende typen wonen. Van creatief en hoogstedelijk tot groen en geborgen. Maar waar staan we nu? Wat zijn de plannen van grondeigenaren in Merwede en wat wil de gemeente Utrecht? We maakten een inventarisatie, van Zuid naar Noord.

City Campus MAX
In MAX wonen meer dan duizend starters en studenten. Onder de woontorens heeft Bouwfonds de commerciële ruimtes in bezit. Na Subway kwamen daar de pop-up Onder MAX en Cool Blue. Inmiddels is er ook een contract getekend met een sportschool, die rond de zomer zijn intrek zal doen. Naast de pop-up komt hoogstwaarschijnlijk een kleine supermarkt. In de tussentijd is de ruimte beschikbaar voor kunstexposities via de EXPO Onder MAX. Voor twee kleinere ruimtes heeft Bouwfonds nog geen huurder gevonden. De ontwikkelaar staat open voor tijdelijk gebruik van deze leegstaande ruimtes.

Startblok
In juni verwacht Bouwfonds te starten met de bouw van Startblok en twee jaar later hopen zij de in totaal 254 appartementen op te leveren.  Er zijn 154 tweekamerappartementen, waarvan er 54 te koop zijn via Bouwfonds en 100 te huur via Jebber. De overige 100 appartementen hebben drie kamers en zijn te huur via Achmea vastgoed.  Meer informatie over Startblok en de appartementen plaatsen wij naar verwachting in mei op onze website.

Smart Business Park
Ten noorden van het Startblok ligt het Smart Business Park. Dit terrein is in handen een betrokken vastgoedbelegger. Zij zien een afname van leegstand, volgens hen te danken aan de kleinere ondernemers op hun terrein, waarvan zij hopen er nog meer aan te trekken. Eén van de gebouwen blijft echter beschikbaar voor een grotere ondernemer. Die diversiteit tussen grote en kleine ondernemingen is volgens de eigenaar juist de kwaliteit van het terrein. Zij zijn trots op de komst van LaLotta Cantina: de kantine en cateraar die het terrein opfleurt met heerlijk biologisch eten op een gezellige plek. Deze gezamenlijke voorziening willen zij uitbreiden met vergaderruimtes en netwerkborrels, zodat de mensen op het terrein elkaar beter leren kennen.

Voormalig Vendex-terrein
Aan de Europalaan lagen tot voor kort de distributiehallen van V&D, die enkele jaren geleden naar Nieuwegein vertrok. Na jaren van leegstand, worden de hallen nu gesloopt. Gebouwenbeheerder Immoselekt Amsterdam BV wil graag studenten- en starterswoningen en vrije sector appartementen realiseren, dit in combinatie met bijvoorbeeld detailhandel en andere voorzieningen. In juni is de grond bouwrijp, maar er kan nog niet gebouwd worden, omdat er nog geen woonbestemming is voor het terrein. Een supermarkt en andere detailhandel is vooralsnog niet toegestaan en bovendien ligt de tippelzone pal voor de deur. Zolang die er ligt zal er geen woningbouw komen. De eigenaar hoopt op een spoedige oplossing voor verplaatsing of verwijdering van de tippelzone en staat, tot het zover is, overal voor open.

Europalaan 20
In eenzelfde situatie zit de eigenaar van Europalaan 20, die liefst ook zo snel mogelijk met transformatie naar woningen begint, maar daarin geblokkeerd wordt door de aanwezigheid van de tippelzone. Er liggen plannen voor zo’n zeventig huurwoningen met een grote gezamenlijke buitenruimte, maar ook voor een combinatie met werkplekken, horeca et cetera staat de eigenaar open. Voor de transformatie wil de eigenaar ook investeren in een wandel- en fietsdoorgang naar de Kanaalzijde, waarmee hij de eerste ‘Oost-West verbinding’ zou realiseren in Merwede en het gebied toegankelijker maken voor fietsers en wandelaars. Voorlopig is het pand nog te huur voor kantoorgebruik. De eigenaar staat echter ook open voor tijdelijke initiatieven in het pand, zoals evenementen.

Roto Smeets
Naast Europalaan 20 ligt een grote kavel in het bezit van de vorige gebruiker: drukkerij Roto Smeets. De eigenaar verhuurd het pand tijdelijk aan Post NL en hoopt het daarna te verkopen, zodat het terrein getransformeerd kan worden naar een gemixte woonomgeving. Er zijn diverse belangstellenden die het terrein willen kopen om te transformeren, maar de meeste geïnteresseerden durven het nog niet aan. Ook hier zijn de oorzaken het bestemmingsplan en de tippelzone.

Busremise
Sinds eind 2013 heeft Q-buzz de busremise aan de Europalaan overgenomen van GVU. Met een huurcontract tot 2020 zoekt Q-buzz op dit moment naar een nieuwe locatie voor de remise. Het terrein, eigendom van de gemeente Utrecht, wordt na 2020 beschikbaar gesteld voor transformatie.

OPG-terrein
Op de Noordkop van Merwede ligt het voormalige OPG-terrein, eigendom van de gemeente. Het terrein is tijdelijk bestemd met onder andere de broedplaats Vechtclub XL, Skatepark Utrecht, Boulderhal Sterk, Circus DIEDOM, De Alchemist en Stadsbrug. De huurcontracten van deze partijen lopen af in 2020, maar een aantal partijen hoopt nog veel langer te kunnen blijven. De gemeente wil uiteindelijk woningbouw realiseren op deze plek, maar sluit niet uit dat dit in combinatie gaat met het behoud van enkele tijdelijke huurders. Vechtclub XL onderzoekt bijvoorbeeld of zij het pand dat zij huren kunnen kopen.

Bestemmingsplan en gemeente Utrecht
Het bestaande gebruik van Merwede wordt hoe dan ook uitgebreid en eigenaren van leegstand willen transformeren. Het liefst morgen al. Maar het bestemmingsplan laat dit nog niet toe en de tippelzone belemmert de transformatie. De gemeente Utrecht werkt op dit moment, samen met de eigenaren en Meer Merwede, aan een nieuw ruimtelijk kader voor het gebied. Wordt het een flexibel en globaal bestemmingsplan? Of transformeert Merwede op basis van de Crisis en Herstelwet in stappen tot en met een nieuwe bestemming voor het hele gebied na tien jaar? En wat komt er dan? Via onze nieuwsberichten houden we je vanzelfsprekend op de hoogte van de ontwikkelingen.

Wil je meedenken over het bestemmingsplan en de transformaties? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en bezoek de Meer Merwede bijeenkomsten die na het ontwikkelingsperspectief vorig jaar (2013), dit jaar (2014) in het teken staan van de veranderingen in Merwede. Heb je een idee voor één van de panden of kavels in Merwede? Mail het naar meer@meermerwede.nl.