Terug naar overzicht

VOID Interieurarchitectuur: van begin tot eind betrokken!

Ondernemers Merwede

vrijdag 25 september 2015

‘We mogen weer aan de slag voor de derde editie van SPRING Utrecht!’ Deze trotse mededeling plaatste VOID interieurarchitectuur afgelopen 17 november op haar Facebook pagina. De samenwerking met SPRING, inmiddels voor het derde jaar op rij, is een uniek project binnen het portfolio van de studio voor interieurarchitectuur en conceptontwikkeling. Opgericht in 2010 door Willemijn van den Broek en Emmy Schuur-van Rijswijk timmert VOID inmiddels al ruim 4 jaar succesvol aan de weg!

Wapenfeiten
De in de aanhef vermelde samenwerking met het performing arts festival SPRING Utrecht, ditmaal met een festivalhart in de Utrechtse binnenstad, is als buitenproject redelijk uniek in het portfolio van Willemijn van den Broek en Emmy Schuur-van Rijswijk. Daarnaast is het slechts één voorbeeld van de aansprekende projecten van VOID interieurarchitectuur. Recente wapenfeiten zijn bijvoorbeeld het ontwerp van de eerste shop-in-shop van het Engelse outdoormerk Rab (in Kathmandu Utrecht en Amsterdam) en het interieurontwerp voor restaurant De Klub in hun eigen thuishonk, Vechtclub XL. Toevallig allemaal Utrechtse ‘klussen’, maar ook buiten de Domstad was en is Void betrokken bij diverse projecten. Bijvoorbeeld de omvangrijke verbouwing van Huys Europa aan de Piet Heinkade in Amsterdam, de renovatie van een aantal business centra op Schiphol Airport en als paradepaardje het interieurplan voor de nieuwe huisvesting van KWS Infra in Diemen. Leuk dus om eens nader kennis te maken met de eigenaren.

Van opdracht tot bedrijf
Sinds 1 april 2012 is VOID als eerste huurder gevestigd onder het karakteristieke zaagtanddak van Vechtclub XL, de creatieve broedplaats aan de Europalaan. Diezelfde datum, maar dan twee jaar eerder, markeert ook de oprichting van de studio voor interieurarchitectuur en conceptontwikkeling. Een opdracht vanuit FGH Bank, onderdeel van Rabo Vastgoedgroep, lag aan die oprichting ten grondslag. Voor dit grootschalige renovatieproject van het bedrijfsverzamelgebouw van Element Offices aan de Winthontlaan in Utrecht wilde FGH Bank graag met één partij samenwerken. Reden voor Van den Broek en Schuur-van Rijswijk om hun tot dan toe individuele carrières voort te zetten in een gezamenlijke onderneming. Kennen deden ze elkaar al van hun opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag van 2000 tot 2004. Na de succesvolle afronding van hun studie waren ze ieder eerst een eigen carrière gestart bij ontwerpbureaus en daarnaast ook werkzaam als freelancers. In die laatste hoedanigheid werkten ze ook al eerder samen, maar met de opdracht van FGH Bank werd de oprichting van VOID interieurarchitectuur vrij snel beklonken.

Strak en fris
Gedurende de eerste periode hield VOID kantoor in Element Offices, het bedrijfsverzamelgebouw waarvoor Van den Broek en Schuur-van Rijswijk zelf hun eerste opdracht hadden verkregen. Het kantorencentrum Element ontstond in 1986 door een initiatief van de Rabobank Utrecht en de gemeente Utrecht. Het doel was om aan startende ondernemers de (kleinschalige) mogelijkheid tot huisvesting te verschaffen met de nodige faciliteiten. Door achterstallig onderhoud en het vertrek van diverse bedrijven dreigde leegloop en was een grootschalige renovatie nodig om het tij te keren. VOID tekende voor het strakke en frisse ontwerp van een nieuwe representatieve entree, het bedrijfsrestaurant annex vergaderruimte, de gangen en de trappen. Mede aan de hand van hun ontwerp werden nieuwe huurders aangetrokken en het vertrek van bestaande huurders voorkomen. Een goed geslaagd project waaruit dan ook al snel een vervolgopdracht voortkwam voor Element Offices in Vleuten.

Succesvol aan de weg timmeren
‘Inmiddels werken we voor zeer uiteenlopende opdrachtgevers’, vertelt Schuur-van Rijswijk. ‘Onze projecten variëren van een shoppresentatie, zoals die voor Rab, tot grootschalige kantoorinrichtingen als op luchthaven Schiphol, waar we in opdracht van Schiphol Real Estate (SRE) al sinds 2013 werken aan de renovatie van een aantal business centra. Onze kracht ligt in het ontwikkelen, het ruimtelijk vertalen én bewaken van een totaalconcept. In de zakelijke markt zijn wij onder andere betrokken bij de (her)ontwikkeling en renovatie van bedrijfsverzamelgebouwen, zowel bij nieuwbouw als bij leegstand of leegloop, momenteel nogal actueel in de vastgoedsector. Daarnaast maken we ook quick scans voor bedrijven die op zoek zijn naar een nieuwe locatie en maken we de mogelijkheden van bestaand of nieuw vastgoed inzichtelijk naar de ruimtelijke en financiële wensen. Het financiële plaatje en vastgoedadvies leggen we neer bij een partner. We hebben een plezierig netwerk opgebouwd van interieurbouwers, fabrikanten, bouwmanagers en vastgoedadviseurs waarmee we regelmatig samenwerken.’

Van begin tot eind betrokken
‘Wij zijn in ons werk zeer betrokken’, vult Van den Broek aan, ‘vanaf de opdracht tot aan de oplevering. We hebben oog voor detail, proberen helder en kritisch te zijn en, ook commercieel, mee te denken met onze opdrachtgevers. Omdat we een kleinschalige studio zijn kunnen we snel schakelen en dat levert enorme voordelen op. Belangrijk daarbij is, naast het feit dat we het ontzettend goed met elkaar kunnen vinden, dat we dezelfde visie delen op het gebied van interieurarchitectuur. En momenteel zitten we ook behoorlijk op onze plek bij Vechtclub XL waar, meer dan op ons vorige adres, sprake is van een enorme creatieve vibe. We kwamen hier terecht via Boudewijn Rijff en Rikkert Paauw, mede-initiatiefnemers van Vechtclub XL. Er is hier veel interactie tussen huurders onderling en zo raakten we recent ook betrokken bij het ontwerp en de inrichting van restaurant De Klub, sinds juli 2014 prominente nieuwe huurder en inmiddels goed bekend binnen en buiten Utrecht.’

Work in progress
Momenteel werkt VOID mee aan de renovatie van Huys Europa, het voormalige hoofdkantoor van Ahold aan de Piet Heinkade langs het IJ in Amsterdam, tot multi-tenant gebouw. Samen met Cerius Projects B.V won VOID hiervoor in 2013 de pitch. Het karakteristieke oranje pand van de Architecten Cie in het Oostelijk havengebied wordt op de begane vloer ingericht met een lounge, naar een ontwerp van VOID. Anders dan bij andere opdrachten gaat het hier om een meer klassiek interieur met een combinatie van zakelijke functionaliteit en de sfeer van een hotellounge. De voortgang van dit project is momenteel te volgen op de Facebookpagina van VOID en de inmiddels indrukwekkende lijst van aansprekende projecten is terug te vinden op de website. Ook in Utrecht zouden Van den Broek en Schuur-van Rijswijk graag nóg meer vaste voet aan de grond krijgen. ‘Er vinden hier veel projecten plaats die voor ons heel interessant zijn. Niet in de eerste plaats, maar alleen al in de directe omgeving van Vechtclub kan ik zo een aantal gebouwen noemen waar wij wel wat zouden willen en kunnen’, stelt Van den Broek.

Kansen voor Merwede
Gevraagd naar waar volgens hen kansen liggen voor de gebiedstransformatie van Merwede naar woon-, werk- en recreatiegebied  zijn Van den Broek en Schuur-van Rijswijk eensgezind. ‘Het gebied heeft een enorme potentie en met name de rauwheid ervan zou moeten worden uitgebuit. De zichtbaarheid en ontsluiting mag ook wel verbeterd worden en de functie van interessant verblijfsgebied verder uitgebouwd. De ligging langs het Merwedekanaal is een sterk pluspunt voor recreatieve functies waar beleving en de menselijke maat centraal staan. En dat rijtje gedateerde kantoorgebouwen aan de overkant van de Koningin Wilhelminalaan kan wel een boost gebruiken!’ Het mag duidelijk zijn dat de dames overlopen van enthousiasme en niet snel uitgepraat raken over hun vakgebied. Zonder twijfel ligt daar óók een deel van hun kracht. Voor wie VOID interieurarchitectuur nog niet kende is een kennismaking dan ook zeker interessant, de contactgegevens vindt je hieronder.

VOID interieurarchitectuur | Europalaan 2B (Vechtclub XL) te 3526 KS Utrecht | W www.voidinterieurarchitectuur.nl | T 06-45380751 | info@voidinterieurarchitectuur.nl |